Bd. Republicii nr.150, Pitesti, Arges. Telefon / fax: 0248.221.240, Mobil: 0741.071.727

ENDODONTIE

2imagineEndodontia este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu tratarea si vindecarea bolilor nervului dentar (pulpa dintelui). Scopul principal al tratamentului endodontic este pastrarea dintilor pentru o perioada cat mai lunga de timp, ca substrat anatomic pentru a o dantura sanatoasa si functionala.

Anatomia dintelui

Pentru a intelege mai bine ce este acela un tratament endodontic si la ce foloseste este important sa stii cateva lucruri despre anatomia unui dinte. Dintele sanatos este compus din mai multe straturi. Stratul exterior este compus dintr-o structura dura, numita smalt. Smaltul este sustinut la interior de un strat numit dentina, care are in centru un tesut moale numit pulpa dentara. Pulpa dentara contine vase de sange, nervi si tesut conjunctiv, acestea fiind responsabile de formarea dintelui din momentul eruptiei lui pe arcada. Pulpa dintelui primeste toate substantele necesare unei dezvoltari normale prin vasele de sange care intra in dinte prin radacina. In momentul in care dintele si-a incheiat formarea, si tesutul pulpar si-a incheiat rolul, acesta poate fi indepartat fara ca dintele sa fie afectat in vreun fel.

Indepartarea nervului (in momentul in care acesta este bolnav si afecteaza buna functionare a dintelui) poarta numele de tratament endodontic sau tratament de canal.

2imagine

Cauzele imbolnavirii pulpei dentare

 

Carii profunde, tratamente repetate, traumatisme, toate acestea pot duce la inflamarea pulpei (pulpita) sau la moartea acesteia (gangrena). In cazul gangrenei, bacteriile care se dezvolta in dinte pot ajunge in oasele maxilare, ducand la aparitia proceselor periradiculare.

Semnele imbolnavirii pulpei dentare

 • Durere spontana de diferite intensitati
 • Sensibilitate prelungita la rece, cald sau dulce
 • Modificarea culorii dintelui
 • Deformarea si sensibilitatea tesuturilor moi
 • Mobilitate anormala a dintelui
 • Durere la muscatura

Exista insa si situatii in care aceste semne pot lipsi cu desavarsire!

2imagine

De ce ar trebui sa urmez un tratament endodontic?

 

Pentru a preveni extractia! Atunci cand dintii cu probleme nu primesc tratamentul necesar, pierderea lor este inevitabila. Iar pierderea unuia sau mai multor dinti poate eventual crea probleme de fizionomie, masticatie si fonatie. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, se impune inlocuirea dintilor pierduti fie prin tehnici moderne (implant), fie prin tehnici traditionale (proteze fixe sau mobile). In plus, pentru realizarea acestori lucrari uneori este nevoie de manopere chirurgicale sau chiar interventii pe dintii sanatosi, ceea ce presupune consum suplimentar de timp si bani.

 

dh_shutterstock_93206026
 

Etapele tratamentului edodontic

 1. Indepartarea cariei si a obturatiilor vechi, urmata de deschiderea camerei pulpare pentru a avea acces la canalele radiculare.
 2. Permealizarea canalelor radiculare, stabilirea lungimii de lucru si indepartarea tesuturilor afectate, precum si a bacteriilor.
 3. Curatarea canalelor si largirea acestora cu instrumente speciale, precum si dezinfectarea lor cu substante chimice.
 4. Obturatia de canal, adica umplerea acestuia cu un material biocompatibil, care asigura o sigilare perfecta si previne reinfectarea.
 5. Reconstituirea prin inchiderea caii de acces in dinte. In functie de distructia coronara, poate fi necesara si armarea reconstituirii cu un dispozitiv cimentat in canalul radicular.

Pe parcursul tratamentului, dintele este izolat de cavitatea bucala cu ajutorul unei folii de latex, de unica folosinta, numita diga.

Endodontie

Cat dureaza tratamentul edodontic?

O sedinta de tratament poate dura intre 1½ – 3 ore. In functie de complexitatea cazului, pot fi necesare una sau mai multe sedinte de tratament.

Ma va durea?

Toate tratamentele se efectueaza sub anestezie locala. Dupa tratament, este posibila si normala aparitia unei sensibilitati moderate, care poate dura pana la cateva zile. Pentru ameliorarea simptomelor dureroase, se pot administra antiinflamatoare asociate cu repausul functional al dintelui tratat (evitarea masticatiei pe partea respectiva).

Care sunt sansele de reusita ale tratamentului endodontic?

Efectuat corect, rata de succes se apropie de 95%. Dar medicina nu este o stiinta exacta, deci pot exista cazuri care cer interventii chirurgicale suplimentare sau pot ajunge la extractie.