Bd. Republicii nr.150, Pitesti, Arges. Telefon / fax: 0248.221.240, Mobil: 0741.071.727

ORTODONTIE

imagine

imagine

3

Totul incepe cu un zambet frumos! Si n-o spunem doar noi, pentru ca ne ocupam cu asta, ci oricine doreste sa-si imbunatateasca aspectul fizic si sa-si recladeasca respectul de sine. Urmand aceeasi regula, putem spune ca orice zambet frumos incepe cu… o vizita la medicul ortodont! Filosofia populara spune ca dintii se pot corecta si alinia doar in copilarie, dar adevarul este ca-ti poti corecta zambetul la orice varsta. Vizibile sau invizibile, fixe sau mobile, aparatele ortodontice satisfac orice nevoie. Alegerea aparatului potrivit se face in functie de varsta pacientului (mobil sau fix), de cerintele estetice (vizibil sau invizibil), si de costuri.

Tipuri de aparate dentare:

Sistemul DAMON

imagine

2

La ora actuala, este cel mai performant sistem de bracket si autoligaturanti si cel mai biologic mod prin care se poate corecta pozitia dentara. Avantajul deriva din arhitectura bracketului care, spre deosebire de bracketsii conventionali, unde arcul este fixat prin legaturi elastice, are o parte glisanta care se inchide, fixand astfel arcul in slot. Cel mai recent aparat din seria Damon este DaAmon Q (metalic), cu varianta estetica DAMON CLEAR.

Avantajele sistemului Damon:

– Miscarile dentare se fac cu usurinta, forta aplicata asupra dintilor fiind mai mica si mai apropiata de forta fiziologica normala. Tot intelepciunea populara spune ca, cu cat forta aplicata pe dinte este mai mare, cu atat dintele se deplaseaza mai repede si mai usor. Cele mai recente cercetari in domeniu demonstreaza insa contrariul: aplicand o forta prea mare, procesul de remodelare osoasa este inhibat si creste durata tratamentului.
– Forta mai mica scade disconfortul resimtit de pacient in primele zile de la aplicarea aparatului.
– Forta mai mica inseamna si un raspuns biologic mai bun. Ce inseamna asta? Pentru ca reactia tisulara la nivel osos este fiziologica, tensiunea in os fiind redusa si vascularizarea nealterata, osul se formeaza natural, mai ales in zonele deficitare, deci nu mai este nevoie sa recurgem la sacrificii dentare.
– Brachetsii au un profil mic si rotunjit, reducand astfel jena locala la nivelul buzelor si obrajilor.
– Vizitele la medicul ortodont sunt mai rare.
– Gratie partii glisante cu sistem de inchidere, nevoia ligaturilor elastice dispare, acestea riscand sa se coloreze si sa acumuleze placa bacteriana. Sistemul Damon este indicat pacientilor cu un indice carios mare sau care au inghesuiri dentare grave, ce impiedica igienizarea corecta.

Aparatul ortodontic lingual

15 incognito-aparat lingual

Pentru pacientii cu cerinte estetice deosebite, aparatul lingual este solutia. Acest sistem foloseste bracketsi colati pe interiorul dintilor, suprafata dentara vizibila la exterior nefiind afectata estetic in nici un fel. Puteti alege intre doua sisteme: INCOGNITO si STB.

Cel mai cunoscut si cel mai valoros este aparatul Incognito. Valoarea lui rezida din faptul ca este total invizibil si este confectionat din aliaj de aur, aurul fiind biocompatibil cu toate tesuturile orale. Un alt plus: bracketsii sunt individualizati, fiecare pacient primind un aparat realizat intr-un laborator din Germania, special adaptat pentru cazul lui. Printre dezavantaje se numara disconfortul din prima saptamana de utilizare, care se manifesta prin dificultati de vorbire si leziuni linguale. De asemenea, timpul si logistica necesara pentru confectionarea si activarea ulterioara a aparatului sunt cronofage.

Sistemul STB este mult mai prietenos, pentru ca foloseste cei mai mici bracketsi linguali, cu efecte invazive minime asupra spatiului oral. Principiile pe care se bazeaza sunt aceleasi ca pentru orice aparat lingual, dar tehnica de lucru este mult mai putin laborioasa si deci… mai putin costisitoare.

Aparatul ortodontic ceramic

14-aparat ceramic

Daca va doriti un aparat dentar invizibil, dar in acelasi timp accesibil, aparatul ceramic reprezinta solutia de compromis. Exista mai multe tipuri de bracketsi ceramici pe piata, dar noi folosim sistemele pe baza de bracketsi de safir. De o calitate superioara, acest tip de ceramica se remarca prin rezistenta deosebita, uzura aproape inexistenta a bracketsilor, colare si decolare facila, fara a afecta smaltul dintilor. Fiind total transparenti (ca si sticla), pot fi aplicati si pe dinti a caror culoare a fost modificata. Arcurile fizionomice (albe) si elasticele transparente asigura invizibilitatea aparatului. Unul dintre putinele sale dezavantaje se manifesta la pacientii fumatori si bautori de cafea, care trebuie sa viziteze mai des cabinetul ortodontic pentru inlocuirea elasticelor (acestea se coloreaza mai repede). Acesta este aparatul ortodontic preferat de majoritatea adultilor.

Aparatul ortodontic metalic

13-aparat metalic

Este aparatul preferat al copiilor si adolescentilor. Desi este vizibil, tinerii si-l pot accesoriza dupa bunul plac, cu elastice colorate. Este un aparat vesel si care se poate incadra cromatic in stilul personal al purtatorului. Are acelasi principiu de functionare, beneficiul principal fiind ca se lucreaza cel mai usor cu el, este rezistent si usor de colat si decolat de pe dinte. De asemenea, este cel mai putin costisitor dintre toate aparatele ortodontice.

 

 

Indicatii pentru purtatorii de aparate fixe

  1. Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic, se instaleaza o stare de tensiune la nivelul dintilor, stare care se mentine timp de 4-5 zile si este insotita de durere in timpul masticatiei. In consecinta, se recomanda evitarea alimentelor dure in prima saptamana dupa aplicare. In cazuri foarte rare este nevoie de anelgezice. Starea de tensiune reapare la fiecare activare a aparatului, dar nu mai este insotita de durere (atata timp cat se respecta secventa arcurilor si timpul lor de actiune).
  2. In primele doua saptamani, puteti avea senzatia de „pietre de moara” pe dinti. De asemenea, puteti avea nevoie de ceara ortodontica pentru a va proteja buzele si obrajii de tensiunea provocata de bracketsi.
  3. Starea de sanatate dentara trebuie sa fie impecabila, de aceea este necesar sa intelegeti noile reguli de igienizare care se impun. Veti primi o periuta de dinti ortodontica, pentru a practica miscari de periaj de-a lungul aparatului, si veti fi invatat sa folositi periutele interdentare, pentru locurile unde periuta normala nu poate ajunge. De asemenea, este utila folosirea zilnica a unui dus bucal.
  4. Este important sa evitati alimentele dure (fisticul, maslinele cu samburi, covrigii foarte tari, bomboanele ce se pot sparge intre dinti), acestea putand duce la dezlipirea bracketsilor. De asemenea, este contraindicat sa muscati din mar. El trebuie taiat felii si mestecat. Nerespectarea acestor recomandari duce la dezlipirea bracketsilor, prelungirea duratei de purtare si aparitia de costuri suplimentare.

Indicatii pentru purtatorii de aparate mobile

  1. Aparatul trebuie purtat permanent, cu exceptia meselor. Trebuie curatat in fiecare dimineata si seara, cu ajutorul unei periute de dinti cu apa si sapun lichid. Atunci cand nu-l purtati, acesta trebuie depozitat in cutiuta speciala in care l-ati primit.
  2. Dupa masa, spalati-va pe dinti, umeziti aparatul si reluati purtarea lui.
  3. Daca dupa aplicare apar zone de disconfort, semnalati-le medicului ortodont pentru retusare.
  4. Initial, aparatul poate afecta vorbirea, dar doar pentru cateva zile.
  5. La inserarea aparatului in gura, poate aparea o salivatie abundenta, dar acest efect secundar dispare in scurt timp.
  6. Suplimentar, puteti igieniza aparatul cu ajutorul comprimatelor Corega Tabs, o data sau de doua ori pe saptamana. Puneti un comprimat intr-un pahar cu apa, introduceti aparatul si lasati-l acolo timp de 15 minute. Aceasta igienizare nu substituie insa nevoia perierii aparatului dupa fiecare purtare.