Bd. Republicii nr.150, Pitesti, Arges. Telefon / fax: 0248.221.240, Mobil: 0741.071.727

Sfaturi

A. Sfaturi după inserare de implante și augmentări

 1. dh_shutterstock_62253283Medicație – după intervenție vi se vor prescrie anumite antibiotice, antiinflamatorii sau analgezice. Luați antibioticele așa cum v-au fost prescrise, până la finalul tratamentului, chiar dacă vă simțiți bine.Antiinflamatoriile și analgezicele se vor lua atâta timp cât disconfortul sau durerea sunt prezente. Administrarea lor poate să înceapă înainte să treacă anestezia. Dacă durerea persistă sau crește în intensitate după 4-5 zile, vă rugăm să ne contactați. Tipul de medicație și modul de administrare vi se vor comunica după intervenție.
 2. Vă rugăm să ne informați dacă apar orice fel de manifestări la nivelul pielii (mâncărime, roșeață, umflături, erupții etc), dureri abdominale, grețuri, vărsături, dificultăți de respirație, apărute după administrarea medicației prescrise.
 3. Efectul anesteziei locale va dispărea după 2-6 ore de la operație, în funcție de zona intervenției și cantitatea de anestezic folosită. Încercați să nu traumatizați zona amorțită. Nu mușcați și nu beți lichide fierbinți în primele 8 ore.
 4. Dacă implantele au fost inserate la mandibulă, vă rugăm să ne informați imediat dacă buza rămâne amorțită mai mult de 6 ore postoperator.
 5. Sângerarea – în mod normal, sângerarea ar trebui să se oprească până în momentul în care părăsiți clinica. Locul unde s-a făcut intervenția este suturat, așa că sângrarea postoperatorie ar trebui să fie minimă. Totuși sub gingie se formează un cheag de sânge, care trebuie protejat pentru că favorizează vindecarea. Uneori poate apărea o cantitate mică de sânge care colorează saliva, fără ca acest lucru să reprezinte o problemă. Mișcarea, efortul, mâncatul sau băutul de lichide fierbinți pot reporni sângerarea. Evitați folosirea paielor pentru consumul de lichide. Dacă vi se pare că sângerarea este abundentă sau persistă, vă rugăm să ne contactacți.
 6. Edemul (umflarea) și modificările de culoare ale pielii în zonele învecinate operației sunt normale și relativ frecvente după astfel de intervenții. Edemul și modificările tegumentare pot varia ca întindere, în funcție de cât de mult au fost manipulate intraoperator țesuturile moi. Aceste manifestări pot fi diminuate prin aplicarea de pachete cu gheață și prin menținerea unei poziții mai ridicate a capului în timpul somnului. Nu vă sprijiniți și nu dormiți pe partea operată. Aplicați gheața pe față în zona operației 20 de minute, cu pauză 15 minute după fiecare aplicare, în prima zi după intervenție, începând imediat postpoperator. Vă rugăm să ne contactați dacă edemul devine foarte dureros sau nu începe să scadă după 4 zile.
 7. Îngrijirea postoperatorie – este indicat să nu faceți activități solicitante sau sport pentru cel puțin 4 zile. În primele 8 ore după intervenție, nu este recomandat să mâncați, să clătiți sau să faceți gargară. Nu atingeți plaga cu limba sau cu degetele. Nu trageți de buze sau obraji pentru a vedea zona operată, deoarece se pot rupe suturile.
 8. Vă puteți spăla pe dinți cu grijă după 24 de ore, dar ocoliți zona operată. Puteți clăti ușor cu apă călduță cu sare (o linguriță de sare la o cană de apă) a doua zi după operație sau la cel puțin 8 ore după ce s-a oprit sângerarea. În zilele următoare se poate folosi o apă de gură antiseptică. După vizita de control, puteți igieniza cu grijă și zona operată.
 9. Suturile aplicate vor fi îndepărtate după 7-14 zile de la intervenție. Suturile menținute dincolo de această limită de timp pot provoca suprainfectarea plăgii.
 10. Dieta – pentru cel puțin 8 ore postintervenție, nu este recomandat să mâncați. Consumați cât mai multe lichide (nu calde). Evitați alcoolul și fumatul pe toată perioada vindecării. În primele 4-5 zile, mâncați doar alimente moi, ușor de mestecat și înghițit.
 11. Dacă intervenția chirurgicală a avut legătură cu sinusul maxilar, evitați suflatul nasului, strănutatul și alte activități care determină creșterea presiunii aerului în cavitatea nazală, pe toată perioada vindecării primare, adică aproximativ o lună (inclusiv scufundări, pentru minimum 3 luni). Pentru a menține libere căile aeriene, vi se vor prescrie decongestionante nazale.
 12. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți:
 • Dureri puternice, ce nu pot fi ținute sub control cu medicația prescrisă
 • Dureri puternice apărute după 4 zile de la intervenție
 • Febră mare
 • Sângerare abundentă
 • Edem care nu începe să scadă după 4 zile de la intervenție
 • Reacții adverse la medicația prescrisă

Respectarea acestor instrucțiuni va spori confortul dumneavoastră și va ajuta la o bună vindecare. Dacă oricare dintre instrucțiuni nu este urmată, există riscul de a fi afectate calitatea vindecării și a rezultatului final.

B. Sfaturi după tratamentul/retratamentul endodontic

dh_shutterstock_98089919

 1. Până la dispariția completă a anesteziei vă rugăm să nu mâncați, existând riscul să vă mușcați de părțile moi ale cavității bucale.
 2. În cazul în care dintele nu a fost finalizat și este obturat provizoriu, nu mâncați cel puțin 1 oră, pentru a permite astfel întărirea cimentului provizoriu.
 3. Dintele tratat poate fi foarte sensibil după terminarea tratamentului, precum și în perioada următoare acestuia. Dacă este sensibil când îl atingeți,nu mestecați sau mușcați pe el: nu mestecați pe partea respectivă! Disconfortul dispare de obicei în câteva zile, foarte rar existând situații în care să dureze mai mult.
 4. Nu mestecați pe dinte până cînd acesta nu va fi reconstituit definitiv, existând riscul de fracturare a dintelui!!!
 5. Medicația prescrisă de medic trebuie administrată conform indicațiilor acestuia, atât dozele cât și intervalul orar indicat.
 6. Dacă după terminarea tratamentului, la câteva zile, apare o durere intensă spontană asociată sau nu cu deformarea părților moi, vă rugăm să ne contactați.
 7. După finalizarea tratamentului endodontic, o dată cu dispariția disconfortului postoperator, dintele trebuie acoperit cât mai repede posibil (în maxim o lună de la finalizarea tratamentului endodontic).
 8. La 6 luni de la tratamentul endodontic vă rugăm să vă prezentați pentru control, din dorința de a examina clinic și radiologic evoluția cazului.

C. Sfaturi pentru periajul dentar

 
dh_shutterstock_59049283Periajul dentar corect si efectuat cu regularitate este cea mai eficienta metoda de indepartare a placii bacteriene si de a reduce semnificativ riscul de aparitie al cariei dentare.

Periajul dentar trebuie efectuat zilnic, pentru a mentine dintii curati si pentru a stimula gingiile si de a le mentine sanatoase. Se indica periajul dupa fiecare masa, daca acest lucru nu este posibil se va realiza de 2 ori pe zi si anume dimineata si seara.

Tehnica de periaj este deosebit de importanta, deoarece un periaj incorect este un periaj ineficient.

Astfel periajul dentar dimineata se realizeaza inainte de micul dejun, iar cel de seara dupa masa si trebuie sa dureze minim 2 minute.

Se aplica pasta de dinti pe periuta uscata si apoi fara a se uda se incepe periajul. Periuta se aseaza in unghi de 45 de grade , perii acesteia sa atinga atat suprafata dintilor cat si gingia sis a cuprinda un grup de 2-3 dinti. Miscarile vor fi vericale de la gingie spre marginea libera a dintilor, apoi se trece pe un alt grup de dinti care va contine si un dinte din grupul curatat anterior. Se realizeaza miscari dinspre gingie spre marginea libera in jur de 8 miscari si apoi ne mutam la grupul imediat urmator.  Se vor curate atat la exterior cat si la interior , miscarea fiind aceeasi de la gingie spre dinte. Dupa ce se vor peria suprafetele externe si interne ale dintilor se va trece la suprafetele ocluzale ale molarilor prin miscari dinspre posterior spre anterior sau miscari circulare atat la cei superiori cat si cei inferiori. Se indica si periajul limbii cu miscari dinspre posterior spre anterior.

Nu se incepe periajul din acelasi loc deoarece in timp se pot produce leziuni, nu se realizeaza miscari orizontale deoarece acestea nu sunt eficiente si genereaza eroziuni dentare.

Periuta de dinti va avea perii de consistenta medie (cele cu perii moi sau foarte duri se vor utiliza numai la sfatul medicului stomatolog). Periuta se schimba la 3 luni, daca se observa ca aceasta s-a uzat mai repede de 3 luni se va schimba mai repede.

Ca metode adjuvante se folosesc ata dentara, apa de gura si dusul bucal.  Ata dentara sa foloseste nu doar pentru a scoate resturile alimentare dintre fetele proximale dentare (interdentar),ci si pentru a lustrui aceste suprafete ale dintelui, prin miscari de scoatere dinspre gingie spre marginea libera a dintelui.  Cu apa de gura se clateste dupa periajul dentar, aceasta nu poate inlocui periajul, ea doar ajuta in igienizare.

Dusul bucal este un dispozitiv ce indeparteaza placa bacterina cu ajutorul unui jet sub presiune de apa sau apa de gura. Se indica dusul bucal pentru o igiena completa si se recomanda celor cu afectiuni gingivale, boala parodontala , celor cu aparate ortodontice, pacientilor cu lucrari protetice ( punti, coroane dentare), pacientilor cu lucrari protetice pe implant, dar si celor ce doresc o igiena completa.

D. Sfaturi pentru pacientii purtatori de aparate ortodontice

Indicatii pentru purtatorii de aparate ortodontice fixe

1. dh_shutterstock_69851524 Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic apare o stare de tensiune la nivelul dintilor, stare care se mentine pentru 4-5 zile si se manifesta ca o durere la masticatie. De aceea se recomanda evitarea alimentelor dure in prima saptamana dupa aplicare. In foarte rare cazuri este nevoie de analgezice. Aceeasi stare de tensiune apare si la activarile aparatului, fara insa sa mai apara durerea (daca se respecta secventa arcurilor si timpul lor de actiune).

2.  De asemenea, trebuie sa treaca 2 saptamani pana cand aparatul sa fie integrat si psihic de catre pacient, si acesta sa nu mai aiba senzatia ca are niste „pietre de moara” pe dinti. In aceasta perioada, pacientul poate avea nevoie de ceara ortodontica sa-i protejeze buzele si obrajii de bracketsi.

3.  Starea de sanatate dentara trebuie sa fie foarte buna, deoarece aparatul se aplica doar la pacientii cu o tehnica de igienizare corecta si care inteleg noile reguli de igienizare care se impun. Astfel, pacientul primeste o periuta de dinti ortodontica, cu care practica miscari de periaj in lungul aparatului ( a arcului), iar ca tratament adjuvant este invatat sa foloseasca periutele interdentare pentru locurile greu accesibile prin periajul normal. Este utila de asemenea, folosirea zilnica a unui dus bucal.

4.  Pe durata tratamentului ortodontic fix pacientul trebuie sa evite anumite alimente dure care pot conduce la dezlipirea bracketsilor, cum ar fi covrigii foarte tari, fisticul (spart intre dinti), maslinele cu samburi, covrigii foarte tari, bomboane sparte intre dinti etc. De asemenea se contraindica muscare din mar. El trebuie taiat  felii si mestecat. Nerespectarea cestor recomandari duce la dezlipirea bracketsilor, prelungirea duratei de purtare a aparatului si costuri suplimentare.

Indicatii pentru purtatorii de aparate ortodontice mobile

1.  Aparatul va fi purtat permanent. El nu va fi scos decat inainte de masa, dupa care se reia purtatrea lui. Seara si dimineata se va spala cu o periuta de dinti cu apa si sapun lichid. Atunci cand nu este purtat, se depoziteaza in cutiuta speciala pe care o primiti atunci cand primiti si aparatul ortodontic.

2.  Dupa ce termina de mancat, copilul se spala pe dinti, umezeste aparatul si reia purtarea lui.

3.  Dupa aplicarea aparatului pot apare zone de disconfort pe care este bine sa le semnalati medicului ortodont pentru a retusa aparatul in acele zone.

4.  Vorbirea este afectata initial, dar copilul se va invata sa pronunte corect in cateva zile.

5.  De asemenea, poate sa apara salivatia abunenta la inserarea aparatului in gura, situatie care va dispare in scurt timp.

6.  Suplimentar se poate face igienizarea aparatului prin comprimate de Corega Tabs, o data sau de doua ori pe saptamana. Se pune un comprimat intr-un pahar cu apa si se imerseaza aparatul in apa pentru 15 minute. Aceasta igienizare nu substituie insa perierea aparatului dupa fiecare purtare.