Boala parodontală, denumită popular parodontoză, este o afecțiune cronică inflamatorie sau degenerativă cauzată de flora microbiană din cavitatea orală. Aceasta afectează structurile care susțin dintele pe arcadă: gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar.
Tot mai mulți pacienți se prezintă la cabinet cu diverse forme ale acestei afecțiuni, mai grave sau mai puțin grave. Boala parodontală este cauza principală a pierderii dinților și afectează pacienții de toate vârstele, cele mai agresive forme fiind întâlnite la adolescenți și la adulții tineri.
Semnele apariției parodontozei
Prima etapă a bolii este gingivita, inflamația putând ajunge până în structurile profunde ale gingiei. Sângerare la periaj și masticație, sensibilități locale, modificarea culorii gingiei, care devine roție-violacee, uneori însoțită de o senzație subtilă de tensiune sau mâncărime, toate acestea sunt semne ale instalării gingivitei. Partea bună este că această afecțiune este reversibilă cu ajutorul unui tratament adecvat și a unei îmbunătățiri a igienei orale.
În lipsa tratamentului, gingivita se transformă în parodontită marginală. Inflamându-se tot mai mult, gingia și suportul osos încep să se retragă, ducând la apariția pungilor parodontale în jurul dinților afectați. Rezultatul? Rădăcinile dinților devin vizibile și aceștia încep să se miște. De asemenea, puteți resimți o sensibilitate din ce în ce mai evidentă la stimuli termici și mecanici. Fără tratament, aceste pungi se adâncesc, dinții încep să „danseze” pe arcadă și pot ajunge să cadă spontan.
Dacă aveți probleme parodontale, trebuie să vă prezentați regulat la control pentru a beneficia de o bună monitorizare a evoluției bolii și pentru sesiunile de igienizare profesională.
Factori favorizanți parodontozei:
Tratament
Terapia inițială. Aceasta implică igienizarea profundă și completă a cavității orale (detartraj, chiuretaj subgingival, periaj profesional, air flow, etc.)
Îndepărtarea factorilor favorizanți bolii parodontale:
Pentru cazurile mai grave, se indică tratamentul parodontal chirurgical rezectiv sau regenerativ.