Sfaturi pentru pacientii purtatori de aparate ortodontice
Indicații pentru purtătorii de aparate ortodontice fixe
1. Imediat după aplicarea aparatului ortodontic apare o stare de tensiune la nivelul dinților, stare care se menține pentru 4-5 zile și se manifestă ca o durere la masticație. De aceea se recomandă evitarea alimentelor dure în prima săptămână după aplicare. În foarte rare cazuri este nevoie de analgezice. Aceeași stare de tensiune apare și la activările aparatului, fără însă să mai apară durerea (dacă se respectă secvența arcurilor și timpul lor de acțiune).
2. De asemenea, trebuie să treacă 2 săptămâni până când aparatul să fie integrat și psihic de către pacient, și acesta să nu mai aibă senzația că are niște „pietre de moară” pe dinți. În această perioadă, pacientul poate avea nevoie de ceară ortodontică să-i protejeze buzele și obrajii de bracketsi.
3. Starea de sănătate dentară trebuie să fie foarte bună, deoarece aparatul se aplică doar la pacienții cu o tehnica de igienizare corectă și care înțeleg noile reguli de igienizare care se impun. Astfel, pacientul primește o periuță de dinți ortodontică, cu care practică mișcări de periaj în lungul aparatului (a arcului), iar ca tratament adjuvant este învățat să folosească periuțele interdentare pentru locurile greu accesibile prin periajul normal. Este utilă de asemenea, folosirea zilnică a unui duș bucal.
4. Pe durata tratamentului ortodontic fix, pacientul trebuie să evite anumite alimente dure care pot conduce la dezlipirea bracketsilor, cum ar fi covrigii foarte tari, fisticul (spart între dinți), măslinele cu sâmburi, covrigii foarte tari, bomboane sparte între dinți etc. De asemenea se contraindică mușcarea din măr. El trebuie tăiat felii și mestecat. Nerespectarea acestor recomandări duce la dezlipirea bracketsilor, prelungirea duratei de purtare a aparatului și costuri suplimentare.
Indicații pentru purtătorii de aparate ortodontice mobile
1. Aparatul va fi purtat permanent. El nu va fi scos decât înainte de masă, după care se reia purtarea lui. Seara și dimineața se va spăla cu o periuță de dinți cu apă și săpun lichid. Atunci când nu este purtat, se depozitează în cutiuța specială pe care o primiți atunci când primiți și aparatul ortodontic.
2. După ce termină de mâncat, copilul se spală pe dinți, umezește aparatul și reia purtarea lui.
3. După aplicarea aparatului pot apărea zone de disconfort pe care este bine să le semnalați medicului ortodont pentru a retușa aparatul în acele zone.
4. Vorbirea este afectată inițial, dar copilul se va învăța să pronunțe corect în câteva zile.
5. De asemenea, poate să apară salivația abunentă la inserarea aparatului în gură, situație care va dispărea în scurt timp.
6. Suplimentar se poate face igienizarea aparatului prin comprimate de Corega Tabs, o dată sau de două ori pe săptămână. Se pune un comprimat într-un pahar cu apă și se imersează aparatul în apă pentru 15 minute. Această igienizare nu substituie însă perierea aparatului după fiecare purtare.