Periajul dentar corect și efectuat cu regularitate este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a plăcii bacteriene și de a reduce semnificativ riscul de apariție al cariei dentare.
Periajul dentar trebuie efectuat zilnic, pentru a menține dinții curați și pentru a stimula gingiile și de a le menține sănătoase. Se indică periajul după fiecare masă, dacă acest lucru nu este posibil se va realiza de 2 ori pe zi și anume dimineața și seara.
Tehnica de periaj este deosebit de importantă, deoarece un periaj incorect este un periaj ineficient.
Astfel periajul dentar dimineața se realizează înainte de micul dejun, iar cel de seară, după masă și trebuie să dureze minim 2 minute.
Se aplică pasta de dinți pe periuța uscată și apoi fără a se uda se începe periajul. Periuța se așează în unghi de 45 de grade, perii acesteia să atingă atât suprafața dinților cât și gingia și să cuprindă un grup de 2-3 dinți. Mișcările vor fi vertical, de la gingie spre marginea libera a dinților, apoi se trece pe un alt grup de dinți care va conține și un dinte din grupul curățat anterior. Se realizează mișcări dinspre gingie spre marginea liberă în jur de 8 mișcări și apoi ne mutăm la grupul imediat următor. Se vor curăța atât la exterior cât și la interior, mișcarea fiind aceeași de la gingie spre dinte. După ce se vor peria suprafețele externe și interne ale dinților se va trece la suprafețele ocluzale ale molarilor prin mișcări dinspre posterior spre anterior sau mișcări circulare, atât la cei superiori, cât și cei inferiori. Se indică și periajul limbii cu mișcări dinspre posterior spre anterior.
Nu se începe periajul din același loc deoarece, în timp, se pot produce leziuni. Nu se realizează mișcări orizontale deoarece acestea nu sunt eficiente și generează eroziuni dentare.
Periuța de dinți va avea perii de consistență medie (cele cu perii moi sau foarte duri se vor utiliza numai la sfatul medicului stomatolog). Periuța se schimbă la 3 luni, dacă se observă că aceasta s-a uzat mai repede de 3 luni se va schimba mai repede.
Ca metode adjuvante se folosesc ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Ața dentară sa folosește nu doar pentru a scoate resturile alimentare dintre fețele proximale dentare (interdentar),ci și pentru a lustrui aceste suprafețe ale dintelui, prin mișcări de scoatere dinspre gingie spre marginea liberă a dintelui. Cu apa de gură se clătește după periajul dentar, aceasta nu poate înlocui periajul, ea doar ajută în igienizare.
Dușul bucal este un dispozitiv ce îndepărtează placa bacterină cu ajutorul unui jet sub presiune de apă sau apă de gură. Se indică dușul bucal pentru o igienă completă și se recomandă celor cu afecțiuni gingivale, boală parodontală, celor cu aparate ortodontice, pacienților cu lucrări protetice (punți, coroane dentare), pacienților cu lucrări protetice pe implant, dar și celor ce doresc o igienă completă.