Dacă vreți să vă deschideți culoarea dinților cu câteva tonuri și să transformați aspectul tern al danturii dumneavoastră într-un zâmbet strălucitor, albirea dentară este procedura la care vă sfătuim să apelați. Pentru că este simplu și inofensiv, tratamentul de albire este recomandabil oricui, cu condiția să fie realizat sub atenta supraveghere a unui specialist, fie că alegi albirea dentară în cabinet sau sistemele de albit pentru acasă.
1) Albirea profesională la cabinet.
O ședință durează 60 de minute, timp în care se obține o deschidere a culorii cu până la 8 tonuri. Procesul este deosebit de sigur, rapid și eficient, și constă în utilizarea unui gel de albire pe bază de peroxid de hidrogen în diferite concentrații (în funcție de nuanța dinților dumneavoastră și de rezultatul dorit) și a unei lămpi de albire.
2) Sistemele de albit pentru acasă.
La indicația medicului dentist, puteți folosi un set de gutiere transparente realizate după modelul dumneavoastră dentar, care au un rezervor pentru gelul de albire. Concentrația gelului fiind mai slabă, trebuie să le purtați pentru mai multe nopți consecutive pentru a obține nuanța dorită.
ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI
Cât de eficientă este albirea dentară?
Procedeul este eficient în măsura în care este efectuat corect și toți pașii sunt respectați. Dinții care urmează să fie albiți în scop cosmetic trebuie ăa fie sănătoși, fără fisuri, fracturi, displazii de smalț sau carii. De asemenea, efectul va fi alterat de eventualele obturații sau lucrări protetice deoarece acestea nu își modifică nuanța în urma albirii, fiind în consecință nevoie de înlocuirea lor ulterioară.
Cât durează efectul albirii?
Efectul durează de regulă între 2 și 3 ani dar poate fi prelungit cu ajutorul unei igiene deosebite a dinților: folosirea unei paste de dinți de întreținere și evitarea consumului de alimente sau substanțe care colorează dinții (cafea, ceai verde sau negru, vin roșu, curry, etc.)
Ce trebuie să fac înainte și după albire?
Un control stomatologic și o ședință de igienizare care curăță tartrul și petele depuse pe dinți sunt vitale înainte de albire, pentru a pregăti „terenul” și a-i permite gelului să acționeze pe toată suprafața dentară. După albire, vă recomandăm să evitați consumarea de alimente ce pot colora dinții. Renunțarea la fumat este de asemenea indicată, atât în această perioadă, cât și pe termen lung.
Albirea dentară poate prezenta și efecte secundare?
Da, dar doar în masura în care nu este efectuată corect. Pentru o perioadă scurtă de timp, este normal să resimțiți o sensibilitate subtilă la temperaturi extreme sau gusturi (dulce sau sărat). Pentru a scăpa de acest disconfort, este indicată aplicarea unui gel fluorurat în urma procedurii. Acesta va protejează dinții și scade simțitor hipersensibilitatea.
Imi pot albi un singur dinte?
Desigur! Pentru dinții devitali, care și-au modificat culoarea în urma unui tratament endodontic incorect, există albirea internă, procedeu care constă în aplicarea gelului de albire în interiorul dintelui, prin cavitatea de acces prin care s-a scos nervul. Astfel, nu se sacrifică inutil dintele care necesită tratament. După albire, cavitatea se obturează cu un material compozit.